Informatie over het project

In de dansfilminstallatie An Invitation to DANCE is er geen omgeving, geen notie van tijd. Er zijn vijf lichamen, vijf individuen, ieder is op zichzelf. Ze kunnen niet stoppen met dansen, dat maakt ze menselijk. Samen vormen ze een autonome wereld waar eigen regels gelden.'


An Invitation to DANCE is een onderzoek naar de filmische beleving van dans.
Het eindwerk is een filminstallatie, een dansarena, waar bezoekers zich kunnen laten meevoeren in de wereld van de dansers.

Filmmaker Noud Heerkens begint het onderzoek en de ontwikkeling van An Invitation to DANCE in 2015 in nauwe samenwerking met V2_ Lab voor de Instabiele Media. In 2017 krijgt het project een nieuwe impuls wanneer Choreograaf Loïc Perela, Director of Photography Richard van Oosterhout en Softwaredesigner Rob Duyser bij het project worden betrokken. In Januari 2017 is gestart met de uitvoering. De choreografie, cinematografie en de software krijgen dan langzaam vorm door de verschillende filmexperimenten en proefopstellingen met publiek.

De laatste proefopstelling van An Invitation to DANCE is oktober 2017 op de academie AKV|St.Joost, tijdens de Studium Generale 'Into the Wild' van Avans Expertisecentrum voor Kunst, Design en Technologie. Dans, film en technologie schuiven zich artistiek ineen en versterken elkaar in betekenis. In Maart 2018 zal de filminstallatie An Invitation to DANCE zijn première beleven tijdens de 15e en internationale editie van CINEDANS in Filmmuseum EYE.


Noud Heerkens: ‘Al vanaf dat ik een kind was, keek ik van een afstand naar de gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen van de mensen om me heen. Meestal uit een gevoel van onveiligheid. Ik hoopte daar te zien wat mensen werkelijk dachten zodat ik voorbereid zou zijn op wat ging komen. Die fascinatie voor het lichaam en wat het lichaam kan vertellen is altijd gebleven. Niet alleen in mijn dansfilms maar ook in mijn experimenteel werk en fictiefilms.

Loïc Perela: ‘I aim for the choreography to become merely the carrier of something greater: a sense of shared experience between human beings, being both the performers and the audience members.'

Crew

Concept en Regie Noud Heerkens / Choreograaf Loïc Perela / Director of Photography Richard van Oosterhout / Softwaredesigner Rob Duyser / Dansers Lisa Kasman - Pauline Briguet - Christiaan De Donder - Fabian Holle - Quentin Roger / Filmmakers Marleine van der Werf - Marieke Wijnen - Rob Willemsen - Jos Meijers - Jeroen Bronckers - Jeroen van ’t Hullenaar - Merijn van den Brand - Matija Pekić - Koen Koopmans / Kostuums Ennya Larmit / Regieassistentie Ennya Larmit - Fanny Hagmeier / Stillfotograaf Katarina Jazbec / Catering Vivianne Jorritsma - Lotte Heerkens / Bouw installatie Noelia Nicolas Caparros - Andela Vidic - Lotte Heerkens - Corine Aalvanger - Eric Patel - Jos Merkx - Daan Muller - Alireza Abbay - Arnold Schalks / Adviezen Martine Dekker - Jan Misker - Boris DeBackere - Marnix de Nijs - Michel van Dartel - Kristin de Groot - Lody Meijer - Johan Cuperus / Crowdfunding en website Liza Wolters / Producent Picos de Europa - Noud Heerkens


Voor An Invitation to Dance zijn enkele dansers en crewleden geïnterviewd over hun ervaring tijdens het filmen en hun relatie tot dans, het lichaam en de camera. Klik hier om de quotes te beluisteren van Fabian, Jos, Rob, Marleine, Jeroen en Merijn. De volledige interviews volgen.

Partners

An Invitation to DANCE is een bijzondere samenwerking tussen verschillende kunst- en kennisinstellingen: Dansateliers en Cinedans zetten hun netwerk en expertise in op het gebied van de uitvoerende dans, de publiciteit en distributie van de installatie. V2_Lab voor de Instabiele Media draagt zorg voor het ontwikkelen, testen en vormgeven van de software. Het lectoraat “Mensgericht Creëren” van Avans Expertisecentrum voor Kunst, Design en Technologie is partner in het onderzoek naar het gedrag en de beleving van de bezoekers aan de installatie.

Crowdfunding

Het onderzoeksproject An Invitation to DANCE bevindt zich in de laatste fase. We willen nu graag beginnen met de post-productie en werken aan de realisatie van de definitieve installatie: het geluidsontwerp, de beeldbewerking en de inrichting van de museale ruimte.
Om dit te kunnen verwezenlijken, hebben we uw financiële ondersteuning nodig!

Ons streefbedrag is € 4.000,00. De opbrengst wordt besteed aan de uitvoering en presentatie. U kunt doneren van 18 december 2017 tot en met 4 maart 2018. Uiteraard is ieder bedrag hartstikke welkom en kan eenvoudig gedoneerd worden via Ideal. Bij specifieke bedragen verzorgen we ook tegenprestaties die nauw aansluiten bij het project. Lees hieronder welke dit zijn en klik op de donatieknop onderaan om uw gewenste bedrag te doneren. Onder de bedragen van de tegenprestaties kunt u een eigen donatie bedrag (min. € 1) kiezen.

Het delen van ons project wordt ook erg gewaardeerd en mocht je op de hoogte gehouden willen worden over de vorderingen schrijf je hier in voor de nieuwsbrief! Met jouw donatie, klein of groot, draag je bij aan het succes van An Invitation to DANCE.De tegenprestaties:

€ 15,00 - Je ontvangt een ansichtkaart met een foto door Katarina Jazbec en persoonlijk dankwoord
€ 35,00 - Guided tour van Noud Heerkens bij An Invitation to Dance + filmticket Cinedansprogramma in EYE (maximaal 40 beschikaar)
€ 75,00 - Avant première An Invitation to Dance + fotoprint 10 x 15 cm door Katarina Jazbec uit een selectie van 6 beelden (maximaal 25 beschikbaar)
€ 150,00 - Diner op locatie An Invitation to Dance met Noud Heerkens en een special guest + fotoprint 20 x 25 cm door Katarina Jazbec uit een selectie van 6 beelden (maximaal 12 beschikbaar)

Zie hieronder de selectie van de 6 foto's waar u uit kunt kiezen bij een donatie van 75 of 150 euro. Stuur na het doneren een mail naar aninvitationtodance@gmail.com om uw keuze door te geven.

An Invitation to DANCE selection_2

Contact

Voor meer informatie over het project, neem gerust contact op met:
Noud Heerkens, stichtingpicos@planet.nl

Voor vragen over de crowdfunding kunt u terecht bij:
Liza Wolters, aninvitationtodance@gmail.com

x